Kirjoitus on Helsingin Sanomien lukijan mielipide.
Helsinki on sekä kunta että hyvinvointialue, joilla on yhteinen valtuusto. Sinne pääsemiseen tarvittiin nyt noin 800 ääntä – tai 500, jos listan ykkösnimi oli valtakunnan ääniharava. Moni on mennyt sellaisella äänimäärällä eduskuntaan.
Valtuustoon valituista useimmat antoivat HS:n vaalikoneeseen tiedon kotikaupunginosastaan mutta seitsemän ei, mitä pidän norsunluutorniin asettumisena. Häpeämätön äänestäjistä eristäytyminen ei totta vieköön kuulu lähidemokratiaan.
Yli 100 000 asukkaan Länsi-Helsingistä valtuustoon pääsi kuusi edustajaa, heistä useimmat munkkiniemeläisiä. Noin 50 000 asukkaan Pohjois-Helsingistä valtuustoon pääsi kolme edustajaa. Vertailun vuoksi: Lapissa asuu runsaat 170 000 ihmistä, ja siellä on valittu 59 aluevaltuutettua sekä pitkästi yli 400 kunnanvaltuutettua.
Helsingin kaikkien yli 300 leikkipuiston, noin 50 liikuntapuiston, 100 ala-asteen ja yli 300 päiväkodin asioista päätetään kaupunginvaltuustossa, vaikka monesta kaupunginosasta siellä ei ole yhtään edustajaa.
Useimmissa muissa maissa suurkaupungit on jaettu pienempiin itsehallinnollisiin yksiköihin, joilla on omat suoralla kansanäänestyksellä valitut valtuustonsa. Helsingissä näitä voisi nimittää kaupunginosiksi tai suurpiireiksi.
Suur-Lontoo (8.8 milj as) on jaettu 33:een borough'hun, Berliini (3.6 milj as) 12:een Bezirkiin, Pariisi (2.2 milj as) 20:een andorissementiin ja Oslo (1.1 milj as) 15:een bydeliin. Tukholmassa kussakin 13 kaupunginosassa toimii kaupunginhallinnon nimeämä neuvosto, jolla ei ole päätösvaltaa. Paikalliset näkemykset kuitenkin tulevat huomioiduiksi.
Helsingissä on kiistaton puute lähidemokratiasta. En oikein jaksa uskoa, että puute korjautuisi alkavan valtuustokauden aikana.
Edes Tukholman kaltainen järjestelmä, jossa kaupunginosaneuvostot antavat lausuntoja alueensa asioista, olisi askel parempaan verrattuna nykyiseen järkälehallintoon, joka ehkäisee kaupunkilaisten osallistumisen tehokkaasti.
Karri Helin
Lassila, Helsinki
HS:n toimitus valitsee ja toimittaa mielipidekirjoitukset. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.