Valtio myy useita arvokiinteistöjä Helsingin keskustassa ja keskittää toimintojaan Valtioneuvoston linnan läheisyyteen.
Senaatti-kiinteistöt käy myyntineuvotteluja kahdesta rakennuksesta Eteläesplanadilla ja yhdestä Kruununhaassa.
Markkinatilanne on hiljainen, mutta valtio pyrkii myymään omaisuutta 1,5 miljardilla eurolla vuoden 2025 loppuun mennessä.
Kiistelty hanke Valtioneuvoston linnan sisäpihalla sijaitsevan painotalon purku on etenemässä, sillä suunnitelma isommasta uudisrakennuksesta sai lisävauhtia tiistaina kaupunkiympäristölautakunnassa.
Rakennushistoriallisen väännön kohteena oleva 125-vuotias painotalo on kuitenkin vain yksi palanen valtion isossa kiinteistöpalapelissä, jossa monet Helsingin kantakaupungin arvokiinteistöt ovat myynnissä tai tulossa myyntiin lähivuosina.
Valtion ääneen lausuttuna tavoitteena on luopua monien ministeriöiden tutuista hallintorakennuksista, ja keskittää toimintoja Valtioneuvoston linnan välittömään läheisyyteen.
Parhaillaan valtiollinen Senaatti-kiinteistöt käy neuvotteluja kahdesta kiinteistöstä Eteläesplanadilla ja myy yhtä kohdetta Helsingin Kruununhaassa.
125-vuotias painotalo sijaitsee Valtioneuvoston linnan sisäpihalle. Sen tilalle on suunniteltu isompaa uudisrakennusta.
Mariankatu 11 (etualalla) ja Mariankatu 9 (taustalla) tulivat myyntiin huhtikuun alussa. Mariankatu 11 on suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana rakennuksena. Uusrenessanssitalo valmistui kouluksi vuonna 1877. Mariankatu 9 valmistui vuonna 1960.
Valtio on jo aiemmin kertonut luopuvansa ainakin kuudesta kiinteistöstä Helsingin kantakaupungissa.
Niistä huhtikuun alussa on myyntiin tullut kahdesta eri-ikäisestä talosta koostuva kiinteistö Mariankatu 9–11 Kruununhaassa.
Rakennuksista vanhempi on vuonna 1877 valmistunut suojeltu uusrenessanssitalo, jonka suunnittelivat arkkitehdit Hampus Dalström ja Evert Lagerspetz. Talo rakennettiin Ruotsalaisen reaalilyseon käyttöön.
Sen rinnalle nousi vuonna 1960 arkkitehti Niilo Kokon suunnittelema toimistotalo. Kokko oli yksi Lasipalatsin suunnitelleesta arkkitehtikolmikosta.
Senaatti odottaa alustavia tarjouksia Mariankadun kiinteistöistä kesäkuun puoliväliin mennessä. Myyntipäällikkö Ella Sperlingin mukaan rakennukset ovat ”perushyvässä toimistokunnossa”.
Markkinointi-ilmoituksessa väläytetään myös mahdollisuutta kaavamuutokseen, jonka avulla talojen käyttötarkoitusta voisi muunnella esimerkiksi asumiseen tai hotellikäyttöön.
Myös Eteläesplanadi 10:stä Senaatti-kiinteistöt käy parhaillaan myyntineuvotteluja. Arkkitehti Onni Tarjanteen suunnittelema talo valmistui vuonna 1910.
Eteläesplanadilla Senaatti neuvottelee kahden rakennuksen myynnistä. Toinen on arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema kansallisromantiikkaa edustava kivilinna, josta liikenneministeriö muutti pois jo neljä vuotta sitten.
Toinen myyntineuvotteluiden kohde sijaitsee Eteläesplanadi 10:ssä. Tässä Onni Tarjanteen suunnittelemassa kivitalossa toimi oikeusministeriö viime kesään saakka.
Oikeusministeriö muutti viime elokuussa Meritullinkadulle Kruununhakaan.
Arvotalon markkinoinnista vastaavan Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Minna Niittyniemi luonnehtii yleistä markkinatilannetta hiljaiseksi. Myyntineuvottelut ovat kuitenkin käynnissä Eteläesplanadilla.
”Arvotalojen kauppoja on tehty viime vuonna tosi vähän. Eteläesplanadin kohteiden etuna on tietysti se, että ne ovat kiinnostavilla paikoilla.”
Arvotalojen markkinatilanteesta kertoo jotakin, että Helsingin kaupunki myi yli 200-vuotiaan Uschakoffin talon Pohjoisesplanadilla 4,6 miljoonalla eurolla. Tontteineen kauppahinta voi nousta 9,9 miljoonaan euroon.
Vielä vuonna 2021 Helsinki oli myymässä talon ja tontin pääomasijoitusyhtiö Capmanille 15,5 miljoonan euron hintaan.
Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastonjohtaja Maija Strandberg varoittelikin HS:n haastattelussa huhtikuun alussa, ettei valtion omaisuutta pidä myydä huonossa markkinatilanteessa alihintaan.
Hallituksen oman tavoitteen mukaan tämän vuoden loppuun mennessä omaisuutta pitäisi myydä 1,5 miljardilla eurolla. Viime vuonna rahaa kiinteistöjen myyntituloissa saatiin kokoon 95,5 miljoonaa euroa.
Valtion myyntilistalla ovat joskus tulevaisuudessa Eteläesplanadi 4, jossa liikenneministeriö nyt toimii sekä Meritullinkatu 10, joka on nyt oikeusministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön hallussa.
Oikaisu 16.4. kello 19.52: Poistettu maininta ympäristöministeriöstä, koska se ei enää toimi Aleksanterinkatu 7:ssä.
Oikaisu 22,4, kello 9.00: Korjattu valtion kiinteistömyynnin tuotto 352 miljoonasta 95,5 miljoonaan.