Suomessa pesivien valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7. maaliskuuta Turun Ruissalossa.
Suurin muuttoaalto koettiin viime sunnuntaina, kun useassa havaintopisteessä laskettiin yli 3 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Helsingin Kivikossa laskettiin suurin määrä, 3 630 muuttavaa hanhea.
Suurin yksittäinen kerääntymä laskettiin tällä viikolla maanantaina Pukkilan Kanteleenjärvellä, jossa oli 8 000 yöpyvää valkoposkihanhea.
Viime lauantaina Ruotsin eteläkärjen Falsterbossa laskettiin 12 500 itään muuttavaa valkoposkihanhea.
Valkoposkihanhien esiintyminen painottuu Lounais- ja Etelä-Suomeen. Saapuneet valkoposkihanhet ovat valtaosaksi Suomen omaa pesimäkantaa.
Lumitilanne etenkin Itä-Suomessa on viime kevättä vähäisempi, joten pellot ovat melkein lumettomia ja hanhilla ei ole käytännön estettä siirtyä tavallista pidemmälle.
Kesän 2024 pesintä oli poikkeuksellinen
Viime kesän kylmyys ja myrskyt Barentsinmeren pesimäalueilla vaikuttivat valkoposkihanhien pesimämenestykseen.
Alankomaissa ja Pohjois-Saksassa tänä talvena tehtyjen seurantojen tuloksena valkoposkihanhista vain kolme prosenttia oli edelliskesänä syntyneitä. Keskimäärin osuus on yli 10 prosenttia. Osuus on selvästi pienin 50 vuoden seurannan aikana.
Barentsinmeren valkoposkihanhikannan kooksi on arvioitu noin 1,4 miljoonaa yksilöä.
Suomen oman pesimäkannan koko on ollut viimeisen viiden vuoden ajan laskussa. Viime syksynä BirdLife Suomen ja Suomen ympäristökeskuksen laskennassa havaittiin 24 500 valkoposkihanhea.
Ilmatieteen laitoksen mukaan pääsiäisenä sää muuttuu sateiseksi ja tätä viikkoa viileämmäksi, jolloin muutto ei enää ensi viikolla etene yhtä vauhdikkaasti.