Konkaripoliitikko Kimmo Sasi on kuollut

Pitkän linjan poliitikko Kimmo Sasi kuoli vaikeaan sairauteen tänä aamuna Helsingissä.

Mustavalkoinen kuva Kimmo Sasista.
Sasi toimi kansanedustajana vuodesta 1983 vuoteen 2015. Kuva: Markku Rantala / Yle
  • STT-Yle

Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Kimmo Sasi on kuollut vaikeaan sairauteen Helsingissä tänä aamuna. Asiasta kertoi STT:lle Sasin ystävä, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.).

Sasi oli kuollessaan 73-vuotias.

Sasi toimi kansanedustajana vuodesta 1983 vuoteen 2015. Hän toimi pääministeri Paavo Lipposen (sd.) hallituksissa liikenne- ja viestintäministerinä sekä ulkomaankauppaministerinä vuosien 1999–2003 aikana.

Sasi oli koulutukseltaan lakimies. Hän opiskeli oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistossa vuonna 1974 ja maisteriksi vuonna 1978 Columbian yliopistossa New Yorkissa Yhdysvalloissa. Sasi opiskeli myös diplomiekonomiksi vuonna 1975 Svenska handelshögskolanissa.

Tamperelainen Kimmo Sasi putosi yllättäen eduskunnasta 2015. Hän oli ehdolla vielä Euroopan parlamenttiin vuonna 2019, mutta hänen äänimääränsä ei vaaleissa riittänyt valituksi pääsemiseen.

Kimmo Sasin intohimo oli perustuslaki. Hän valmisteli väitöskirjaa valtiosääntöoikeudesta, mutta se jäi kesken. Sasin ystävät ja entiset poliitikkokollegat kuvailevat häntä brittiläistyyppiseksi poliitikoksi, joka osasi väitellä, mutta ei koskaan suuttunut.

Viimeisinä vuosinaan Sasi toimi muun muassa Pohjoismaiden ministeri­neuvoston rajaesteneuvoston puheenjohtajana.

Sasi oli naimisissa vuosina 1997–2014 Viveca Sasin kanssa. Viveca Sasi kuoli syöpään helmikuussa 2016. Pariskunnalla oli yksi tytär, 1997 syntynyt Sara.

Kimmo Sasi puhuu mikrofoniin mustavalkoisessa lähikuvassa.
Kimmo Sasi puhui kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa vuonna 1985. Kuva: Kalle Kultala
Presidentti Martti Ahtisaari, ministerit Suvi-Anne Siimes ja  Kimmo Sasi sekä oikeuskansleri Paavo Nikula kohottavat maljoja.
Presidentti Martti Ahtisaari, ministerit Suvi-Anne Siimes ja Kimmo Sasi sekä oikeuskansleri Paavo Nikula kohottivat maljoja vuonna 1999. Kuva: Pekka Sipilä / Yle